Feed訂閱

西甲雪缘园:鳳凰傳媒中心項目介紹及設計亮點

時間:2018-08-07  來源:北京市建筑設計研究院有限公司  瀏覽:1229次
鳳凰國際傳媒中心項目位于北京朝陽公園西南角,占地面積1.8公頃,總建筑面積6.5萬平方米,建筑高度55米。除媒體辦公和演播制作功能之外,建筑安排了大量對公眾開放的互動體驗空間,以體 現鳳凰傳媒獨特的開放經營理念。建筑的整體設計邏輯是用一個具有生態功能的外殼將具有獨立維護使用的空間包裹在里面,體現了樓中樓的概念,兩者之間形成許多共享形公共空間。

雪缘园比分 www.ezrqk.com.cn 鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

項目名稱:鳳凰國際傳媒中心 

地點:中國北京

建筑師(事務所):邵韋平(北京市建筑設計研究院方案創作工作室) 

設計時間:2007-2009 

建造時間:2009-2012 

占地面積:18821.83 m2 

建筑面積:64973 m2(地上面積 :35000 m2,地下面積:29973 m2) 

委托方:Phoenix Satellite Television(East) Beijing 

用途:媒體辦公,演播工藝,餐飲服務,地下車庫,附屬配套設施

鳳凰傳媒中心

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院


鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

鳳凰國際傳媒中心項目位于北京朝陽公園西南角,占地面積1.8公頃,總建筑面積6.5萬平方米,建 筑高度55米。除媒體辦公和演播制作功能之外,建筑安排了大量對公眾開放的互動體驗空間,以體 現鳳凰傳媒獨特的開放經營理念。建筑的整體設計邏輯是用一個具有生態功能的外殼將具有獨立維 護使用的空間包裹在里面,體現了樓中樓的概念,兩者之間形成許多共享形公共空間。 在東西兩個 共享空間內,設置了連續的臺階、景觀平臺、空中環廊和通天的自動扶梯,使得整個建筑充滿著動 感和活力。此外,建筑造型取意于“莫比烏斯環”,這一造型與不規則的道路方向、轉角以及和朝陽公 園形成和諧的關系。

連續的整體感和柔和的建筑界面和表皮 ,體現了鳳凰傳媒的企業文化形象的拓撲關系,而南高北低 的體量關系,既為辦公空間創造了良好的日照、通風、景觀條件,避免演播空間的光照與噪音問 題,又巧妙的避開了對北側居民住宅的日照遮擋的影響,是一個一舉兩得的構想。

鳳凰傳媒中心

此外,整個建筑也體現了對綠色節能和低碳環保的設計理念。光滑外形沒有設一根雨水管,所有在 表皮形成的雨水順著外表的主肋導向建筑底部連續的雨水收集池,經過集中過濾處理后提供藝術水 景及庭院澆灌。建筑具有單純柔和的外殼,除了其自身的美學價值之外,也有緩和北京冬季強烈的 高層建筑的街道風效應的作用。建筑外殼同時又是一件“綠色外衣”,它為功能空間提供了氣候緩沖空 間。

建筑的雙層外皮很好地提高功能區的舒適度和建筑能耗。設計利用數字技術對外殼和實體功能空間 進行量體裁衣,精確地吻合彼此的空間關系。共享空間利用30米的高差的下大上小的煙囪效應,在 過渡季中,可以形成良好的自然氣流組織,節省能耗。

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院


鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

1ST FLOOR PLAN

Project NamePhoenix International Media Center 

 LocationBeijing, China 

 Architectual Firm (Studio):Shao Weiping(Executive Chief Architect of BIAD, Director of BIAD UFo

 (Un-Forbidden office) 

 Design Period2007-2009 

 Construction Period2009-2012 

 Site Area (m2)18821.83 m2 

 Floor Area (m2)64973 m2(Above Ground:35000 m2,Underground:29973 m2) 

 ClientPhoenix Satellite Television(East) Beijing 

 UsageMedia office,broadcasting studio,restaurants,parking garage,utilities and supporting facilities

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

Phoenix International Media Center locates in the southwest corner of Chaoyang Park; the site area is 1.8 hectares. The total floor area of the building is 65,000m2 with a height of 55m. Apart from the media office, the broadcasting studios and the production offices, the building provides abundant of open spaces for the public to get interactive experiences, which expresses the unique operation concept of Phoenix Media. The logic of the design concept is to create an ecological environment shell embraces the Inpidual functional spaces as a building-in-building concept. The two independent office towers under the shell generate many shared public spaces. In the east and west parts of the shared spaces, there are continuous steps, landscape platforms, sky ramps and crossing escalators which fill the building of energetic and dynamic spaces. Furthermore, the building's sculptural shape originates from the “Mobius Strip”. The sculptural shape provides the building a harmony relationship with the irregular direction of the existing streets, the sitting corner of the site, and the Chaoyang Park.

The continuous integrity and the smooth surface of the building express the topological corporate culture of the Phoenix Media. The elevation difference between the southern and northern internal spaces are able to provide quality of sunlight, ventilation and landscape view to the office towers, meanwhile avoiding glare and noises for the broadcasting room. In addition, the elevation difference also avoids blocking the sunshine to the residential building at the northern direction.

In addition, energy-saving and low-carbon concepts are also applied in the building design. Instead of setting drain pipe on the smooth surface, the rainwater will be collected by dropping naturally along the structural ribs into the collection tank which locates at the bottom of the building. After being filtered, the rain water will be recycled to water the artistic waterscape and irrigation for landscape. Other than the aesthetic value of the architectural shape, during Beijing's windy winter time, the smooth surface and round shape also mitigate the severe street wind effects from high-rise buildings. Meanwhile, the shell also provides a climate buffer space for the functional spaces as an “Green Coat”.

The double layer exterior of the building can improve the comfort in the functional areas, and reduce the consumption of energy. Digital technology is applied to tailor the physical space of the exterior shell and the inside volume precisely in order to ensure the exact matches between seams. The cone-shaped shared space, which is 30 meters high, generates the chimney effect, which provides natural air ventilation to save energy during transitional seasons.

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院


鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

2ND FLOOR PLAN

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

10TH FLOOR PLAN

鳳凰國際傳媒空間——北京市建筑設計研究院

編輯:fangfang

版權聲明:本文版權歸原作者所有,如有侵犯您的權益請及時聯系,我們將第一時間刪除。

歡迎投稿:點擊這里查看投稿方式及聯系方式

微信

最熱評論

發布評論

項目對接平臺
{ganrao} 波多野结衣2019番号 安徽十一选五的走势图百度乐彩网 5分赛车计划软件 神龙碎片 网络投资理财平台 青海快三豹子最多中过 快乐10分钟开奖号 29选7彩票开奖结果 河北省十一选五开结 阿里巴巴股票行情 月均值 日本av女优是这样拍片子的 2020年打牌财神方位 体彩云南十一选五开奖结果走势图 秒速飞艇五码二期计划 恒瑞行配资 日本女优是